Chen Taiji – Er Lu

Kirjoittanut: Ville Heikkala

Chen-tyylin taijin aseeton harjoittelu koostuu:
– Yi lu-liikesarjasta (83 liikettä)
– Er lu-liikesarjasta (71 liikettä)
– Tuishou-pariharjoituksista


Yi lussa rakennetaan perustaa, sisäistä rakennetta ja uppoamista. Pyritään yhdistämään keho yhdeksi kokonaisuudeksi ja harjoitellaan sisäistä silkkitoukkavoimaa, Chen-tyylin erityispiirrettä. Tätä jatketaan Er lussa, jossa Yi lun perustaa käyttäen opitaan tuottamaan sisäistä voimaan ja tuomaan se räjähtävästi ulos kehosta. Tätä kutsutaan nimellä Fa jin (fa = tuoda ulos, jin = sisäinen voima).


Taijissa ei kuitenkaan hyökätä vastustajan voimaa vastaan, vaan sitä pyritään lainaamaan ja ohjaamaan häntä itseään vastaan. Vasta tällöin voi ampua Fa jinia käyttäen. Tämän oppimiseen käytetään Tuishou-pariharjoituksia, joissa opetellaan kuuntelemaan vastustajan voimaa, seuraamaan sitä, yhdistymään sen kanssa ja lopulta ohjaamaan sitä. Näin avataan mahdollisuus ”kanuunan” (Fa jinin) käytölle vastustajan heikkoa kohtaa vastaan.


Mestari Lün Chen-tyylissä näkyy hänen edeltäjiensä perinne: taistelutaito ei perustu niinkään tekniikkaharjoitteluun (vaikka sitäkin on), vaan erityisesti Tuishou-harjoituksiin. Tämä ilmenee taistelutaidossa niin, että vastustaja otetaan vastaan automaattisesti jollakin sopivalla tekniikalla, jolla avataan mahdollisuus Tuishoun oppien käyttöön. Vastustajan voima kääntyy häntä itseään vastaan ja sitten hän saa tuntea Er lun mahdin, sen kanuunan. Ei vahingoiteta vastustajaa vaan singotaan hänet pois, kaikki tämä yhdellä pyöreällä, mielen ohjaamalla liikkellä. Kuten Chen Fake sanoi: ”Za lai, za zou.” (”Se miten he tulevat on se miten he lähtevät.”).


Er lun haaste on rentona pysyminen. Liikesarja on täynnä Fa jiniä, joka aiheuttaa kehon liikettä, ”räpsähdyksiä”. On helppoa oppia apinoimaan opettajan Fa jiniä ulkoisella liikkeellä, ja suorituksesta tulee helposti fyysistä. Tämä on ehkä jopa väistämätöntä. Ajan kanssa kuitenkin fyysisyys muuttuu rentoudeksi ja voi yllätyksekseen huomata sisäisen voiman ryöppyjä. On hyvä muistaa, että Er lu on samaa kuin Yi lu, sisäistä harjoittelua, ei keholla riuhtomista, vaan kehon valjastamista sisäisen voiman ulostuomiseen (rauhallisen) mielen ohjauksessa. Er lussa ”kerätään Yi lun satoa” taistelutaitoa varten.