Kuka on mestari Lü Baochun?
Mestari Lü Baochun syntyi vuonna 1956 perheeseen, jossa oli taistelulajiharrastajia useassa sukupolvessa. Hän aloitti oman harjoittelunsa jo nuorena poikana muutamalla lapsille sopivalla kamppailulajilla, jonka jälkeen hän ryhtyi harjoittelemaan bajita mestari Zhang Xuchun ja myöhemmin mestari Han Longquanin opissa. Lahjakkuuden ja kovan harjoittelumoraalinsa ansiosta Lüstä tuli molempien mestareiden sisäpiirin oppilas. Taijin harjoittelun mestari Lü aloitti vuonna 1984. Hänestä tuli sekä Feng Zhiqiangin että Wei Shurenin sisäpiirin oppilas – molempia mestareita pidetään yleisesti eräinä viime vuosisadan toisen puoliskon taitavimmista taiji-mestareista. Lü on harjoitellut useita eri lajeja, mutta eniten hän on kiinnostunut bajin ja taijin syvemmän sisällön tutkimisesta.
Vuodesta 2000 Lü Baochun on asunut ja opettanut kiinalaisia kamppailulajeja Helsingissä. Opettajana mestari Lü on helposti lähestyttävä ja pyrkii tuomaan esille oppilaidensa parhaan potentiaalin. Hänen yli 50 vuoden kokemuksensa kiinalaisista kamppailu- ja terveyslajeista takaa ehtymättömän tiedonlähteen niin aloittelijoille kuin edistyneimmillekin harjoittelijoille. Mestari Lün elämäntyö eri lajien parissa on tehnyt hänestä lempeän, ammattitaitoisen ja hyvin vastuuntuntoisen.
Lü Baochun ja bajiquan
Mestari Lü aloitti taistelulajien harjoittelun shaolinquanista isänsä johdolla. Kun Lü oli kahdeksanvuotias, hänen isänsä esitteli nuoren Lün useille taistelulajimestareille. Hän aloitti bajin harjoittelun mestari Zhang Xuchun opissa teini-ikäisenä, aikana jolloin Pekingissä katuväkivalta ja tappeleminen olivat arkea. Lü vakuuttui lajin käytännöllisyydestä ja päätti syventyä siihen. Myöhemmin hän löysi kuuluisan Han-perheen mestarin Han Longquanin, jonka isä oli legendaarinen baji-mestari Han Huiqing. Mestari Lüllä on tapana sanoa, että hän oppi mestari Zhangilta mitä kamppailu on käytännössä, kun taas mestari Hanilta hän sai syvemmän ymmärryksen bajin voimasta.
Mestari Lü osallistui suurella menestyksellä useisiin Pekingissä järjestettyihin läänin- ja koko maan mestaruuskilpailuihin. Hän toimi myös opettajiensa haasteiden vastaanottajana, joista hän sai paljon arvokasta käytännön kamppailukokemusta.
Lü Baochun ja taijiquan
Vuonna 1984, sen jälkeen kun mestari Lüstä oli jo tullut taitava bajissa, hän tutustui taiji-mestari Feng Zhiqiangiin. Mestari Feng oli yksi kunnioitetuimmista Chen-taijin mestareista. Lü oli syvästi vaikuttunut Fengin taidoista ja aloitti Chen-taijin harjoittelun Fengin opissa.
Feng Zhiqiang oli kuuluisa valtavasta sisäisestä voimastaan yhdistettynä harvinaiseen taitoon soveltaa taijiquania tehokkaasti taistelutarkoituksiin. Lü harjoitteli lujasti oppiakseen taijita. Hänen edistyessään Lü sai kunnian ottaa mestari Fengin puolesta vastaan haasteita kaikilta, jotka matkasivat tapaamaan ja testaamaan taitojaan mestari Fengin kanssa. Myöhemmin 1990-luvulla Lü tutustui Yang-taijin mestariin Wei Shureniin ja aloitti Yang-tyylin harjoittelun tämän kanssa. Lü oppi Weiltä enemmän taijin syvällisemmistä, meditatiivisemmista ja harmonisista ulottuuvuuksista.
Lün opettajat:
Zhang Xuchu
Zhang Xuchu (1927-1994) syntyi Pekingissä. Hänen isoisänsä opetti hänelle kamppailulajeja jo nuorena. Zhang oli kuuden eri mestarin (Ye Zhenbo, Li Yinnong, Gao Ruizhou, Zhang Litang, Ma Yuqing ja Wang Peisheng) sisäpiirinoppilas, jonka lisäksi hänellä oli muitakin opettajia. Zhang kehittyi usean eri taistelulajin taitajaksi. Hänet tunnettiin erityisesti vapaaottelutaidoistaan ja kyvystään valita eri lajien menetelmiä vastustajansa mukaan. Mestari Zhang voitti kaikille lajeille avoimet Kiinan kansalliset vapaaottelukisat vuosina 1953, 1957, 1959 ja 1979.
Mestari Zhang Xuchu oli Lü Baochunin ensimmäinen virallinen opettaja. Lü harjoitteli seuraavia lajeja hänen opissaan: xingyi, tantui, longxingquan, wuqinquan, chaquan, baguazhang, piquazhang, bajiquan ja Li-tyylin taijiquan. Zhangilta Lü oppi mitä kamppailu on käytänössä ja kyvyn sekoittaa eri lajien menetelmiä tilanteen mukaan. Baji ry:ssä opetettavien xingyin ja baguan opit tulevat mestari Zhang Xuchulta.
Han Longquan
Han Longquan (1917-1985) seurasi isänsä Han Huiqingin jalanjälkiä. Hän alkoi opiskella bajita isänsä ja muun perheensä opissa jo lapsena ja saavutti hyvän maineen taistelulajipiireissä.
Lü Baochun innostui bajista ja pitkällisen etsimisen jälkeen löysi Han Longquanin. Vuonna 1980 Han hyväksyi Lün sisäpiirin oppilaakseen huomattuaan tämän lahjakkuuden, ahkeruuden ja korkean moraalin.
Feng Zhiqiang
Feng Zhiqiang (1928-2012) kiinnostui taistelulajeista, koska hänen isoisoisänsä oli ollut kuuluista taistelulajimestari. Hän harjoitteli useita lajeja, mutta hänen päälajeikseen muodostuivat xinyi, jota hän oppi Hu Yaozhenilta sekä Chen-tyylin taiji, jota hänelle opetti kuuluisa mestari Chen Fake, jolle Hu Yaozhen oli esitellyt Fengin. Feng Zhiqiang kehitti näistä lajeista oman tyylinsä, Chen Shi Xinyi Hunyuan Taijiquan ja hän oli kuuluisa valtavasta sisäisestä voimastaan yhdistettynä taitoon soveltaa taijita tehokkaasti taistelutarkoituksiin.
Feng Zhiqiang ja Lü Baochun tapasivat ensi kerran vuonna 1984 taistelulajikoulussa, jossa kumpikin siihen aikaan opetti. Lü oli syvästi vaikuttunut Fengin taidoista ja pyysi päästä tämän oppiin. Lü on yksi Fengin kymmenestä ensimmäisestä sisäpiirin oppilaasta.
Wei Shuren
Wei Shuren (1924 – 2013) aloitti Chen- ja Wu-tyylin taijin harjoittelun 29-vuotiaana. Vuonna 1980, lähes lopetettuaan taijin harjoittelun hyödyttömän tuntuisena, hän tapasi Yang-tyylin taijimestarin Wang Yongquanin, joka alkoi opettaa Weille taijin todellista syvällistä taitoa. Wei oli tunnettu erikoisesta kyvystään käyttää sisäistä voimaansa äärimmäiseen pehmeyteen piilotettuna. Tämä taito tulee esille hänen tuishou-pariharjoituksissaan, joita hän kutsuu mieluummin nimellä roushou (”käsien vaivaaminen”, vrt. taikinan vaivaamiseen).
Wei Shuren tapasi Lün ensi kertaa vuonna 1986 järjestetyillä taiji-festivaaleilla. Kymmenen vuotta myöhemmin Wei etsi Lün käsiinsä voidakseen aloittaa taiji-osaamisensa välittämisen tälle. Vuonna 1996 Lü aloitti Yang-tyylin taijin opiskelut Weiltä sisäpiirin oppilaana.