Maailmankuulu Taiji
Tàijíquán (太极拳) on muinainen kiinalainen liikunta -ja meditaatioharjoitus, joka tunnetaan myönteisistä terveysvaikutuksistaan. Mestari Yang Luchanin kehittämä Yang-tyylin taiji nosti harjoitusmuodon kaikkien tietoisuuteen.
Seuramme opettaja mestari Lü Baochun aloitti taijin harjoittelun vuonna 1984. Aiemman kamppailulajitaustansa ja kovan työskentelyn kautta hän pääsi sisäpiirin oppilaaksi Wei Shurenille – mestarille, jota pidetään yleisesti eräänä viime vuosisadan taitavimmista taijimestareista.
Taiji yleisesti
Taiji tai taijiquan (kiinaksi: 太极拳, pīnyīn: Tàijíquán) on vanha kiinalainen taistelutaito, jonka juuret ovat Qing-dynastian alkupuolen Kiinassa. Nykyisin taiji tunnetaan paremmin terveyttä edistävänä meditatiivisena liikuntamuotona, joka soveltuu kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Taijin perusharjoituksia ovat liikesarjat, joiden rauhalliset liikkeet opettavat rentoutumista, kehittävät tasapainoa, vahvistavat ja notkistavat kehoa sekä parantavat kehon ja mielen yhteistyötä. Taijin harjoittelu on mainio tapa hoitaa mm. selkä- ja niskavaivoja turvallisesti.
Näytä lisääYang-perheen taiji
Yang-tyylin taiji (楊氏太极拳 yángshì tàijíquán) on laajimmalle levinnyt taijin tyylisuunta. Se on tunnettu terveyttä edistävänä liikuntana, jonka liikkeet ovat melko helposti omaksuttavissa, mikä lienee syynä myös sen suosioon. Tyylisuunnasta riippumatta taijin harjoittelussa on pyrittävä rauhalliseen suoritustapaan. Harjoittelu tähtää koko kehon ja mielen koordinointiin, mikä on varsin vaikeaa oppia nopeassa liikkeessä. Hidas liike herkistää havainnoimaan kehoa ja liikkumista uudella tavalla ja mahdollistaa liikkeiden yhtenäistämisen koko kehon liikkeeksi.
Ulkoiselta olemukseltaan Chen- ja Yang-tyylit poikkeavat liikeratojen ja liikkeiden rytmin osalta. Yang-tyylin liikkeet tehdään tasaisella nopeudella, kun Chen-tyylissä liikkeiden nopeus vaihtelee. Yang-tyylin liikkeet ovat myös pyöreitä, Cheniin verrattuna suoraviivaisepia. Yang-tyylin osalta voidaankin puhua enemmänkin silkkilangan “vetämisestä” verrattuna Chen-tyylin silkkilangan “kerimiseen”.
Taijin juuret ovat Chen-perheen taistelutaidossa, mutta terveysliikuntaa hakevalle Yang-tyyli saattaa olla parempi valinta. Kokonaisvaltaista taiji-harjoittelua etsivälle suosittelemme sekä Chen- että Yang-tyyliä yhdistettynä tuīshǒu-pariharjoituksiin. Tuīshǒu-harjoitusten (eng. “push hands”) avulla harjoittelijat voivat todentaa kehittymistään ja osaamistaan. Tuīshǒu-harjoitukset ovat myös linkki liikesarjan ja kamppailun välillä. Myös qigong-harjoitukset ovat tärkeä osa taijia.
Yang-taijin historiaa
Yang-tyylin taijin perustaja oli Yang Luchan (杨露禅) (1799–1872), joka pääsi ensimmäisenä Chen-perheen ulkopuolisena oppimaan Chen-perheen kamppailutaitoa eli taijita.
Näytä lisääTaijin leviäminen julkisuuteen alkoi, kun Yang Luchan palasi kotiseudulleen Hebein maakuntaan ja alkoi opettaa lajia. Hän oli kuitenkin luvannut olla opettamatta Chen-suvun taitoa ulkopuolisille, joten hän kehitti Chen-taijin ensimmäiseen liikesarjaan perustuvan oman tyylinsä, josta Yang-tyylin taiji sai alkunsa. Yang Luchan vei lajin Pekingiin ja keisarilliseen hoviin asti, ja hyvänä kamppailijana toi lajille mainetta. Nykymuotoonsa Yang-tyyli hioutui Yang Luchanin pojanpojan Yang Chengfun (杨澄甫) (1883–1936) liikesarjaan tekemien muokkausten myötä. Chen-tyylin taijita ja Zhàobǎo-taijita (趙堡) lukuun ottamatta kaikki muut taijin eri tyylisuunnat Wǔ (Hǎo)-tyyli (武/郝氏), Wú-tyyli (吳氏), Sūn-tyyli (孫氏) ja Lǐ-tyyli (李氏) on kehitetty Yang-tyylistä.
Taiji-tyyli, joka teki kiinalaisesta kehonhuollon taidosta maailmankuulun
Tutustu kuuluisaan Yang-taiji harjoitteluun ja löydä uusi, virkistävä harrastus.
Tämä kurssi on tarkoitettu niille, jotka ovat vasta aloittamassa taiji-harrastustaan. Pääpaino on taijin perusteiden läpi käymisessä. Kurssi pidetään samaan aikaan Yang Taijin jatkokurssin kanssa.
Tämä kurssi on tarkoitettu niille, jotka ovat valmiita siirtymään eteenpäin alkeiskurssilta, mutta jotka eivät ole vielä valmiita keskitason kurssille.
Tällä kurssilla keskitytään kolmeen ensimmäiseen suureen askeleeseen taijin harjoittelussa: asentoon, liikkeeseen ja qihin (elinvoimaan). Kurssilla harjoitellaan Yang taijin liikesarjaa suurinpiirtein puoliväliin asti.
Opi rentoutumaan
Yang-tyylin taijin rauhalliset liikkeet auttavat löytämään sisäisen harmonisen yhteyden kehon ja mielen välille. Liikkeet jäljittelevät palkeiden avautumista ja sulkeutumista. Harjoittelun keskiössä on oman hengityksen kuunteleminen.
Liikeradat ovat virtaavia ja luonnollisia. Opit tuntemaan oman kehosi paremmin ja pystyt tunnistamaan ja purkamaan myös sisäisiä jännityksiä. Harjoitus vie mielen ja kehon luonnolliseen tilaan ja hengityksen rytmiin, ja hiljaisuus ja lepo palaa elämään kiireenkin keskellä. Yang-taijin harjoittelu tarjoaa oivan työkalun, jolla voit hallita arjen stressiä.
Löydä juuresi
Yksi taijin kantavista ajatuksista on saada koko keho toimimaan yhtenä yksikkönä. Kaikki lähtee oman juuren löytämisestä. Juuri viittaa kehon eri osien väliseen luonnolliseen ja vahvaan yhteyteen – selkäranka, alaselkä, lantionkori, polvet ja jalat muodostavat “rakenteen” jonka päälle ylävartalo asettuu ja josta käsin on hyvä ruveta liikkumaan ja kehittämään sisäistä voimaa. Aluksi on rakennettava vankka perusta, jotta sen päälle voidaan pikkuhiljaa pystyttää rakennus joka kestää painetta ja ajankulua.
Taiji on elämänpituinen matka.
Nykypäivänä monet ihmiset joutuvat kyyhöttämään tietokoneen äärellä tuntikausia päivästä toiseen. Kotonakin vietetään aika paljon aikaa kippurassa, milloin sohvalla tai (jälleen kerran) tietokoneen äärellä. Onneksi kuka tahansa voi kuitenkin parantaa terveyttään pitämällä huolen siitä, että keho saa rauhoittavaa ja rentouttavaa liikuntaa säännöllisesti. Mielelle on myös annettava mahdollisuus päästää irti arjen hälinästä ja keskittyä olennaiseen eli hengitykseen ja itsetutkiskeluun.
Taijin harjoittelu on rentouttavaa ja samalla kehittää keskittymiskykyä meditatiivisten ja harmonisten liikkeiden avulla. Se tukee arjen stressin hallintaa ja tekee sinusta rennomman ja maanläheisemmän ihmisen. Taiji auttaa sinua purkamaan paineita ja pääsemään käsiksi oman itsesi syvempiin kerroksiin. Siitä huolimatta, että monet seuramme harrastajista ottavat taijin harjoittelun vakavasti, harjoittelu seurassamme on hauska ja energisoiva tapa ylläpitää ja kehittää kehon, mielen ja hengen terveyttä.

Klassinen opetustyyli
Yang-tyylin opetus noudattaa klassista opetussuunnitelmaa, joka perustuu liikesarjoihin ja tuishou- eli push hands- pariharjoitteluun. Mestari Lü Baochun opettaa Yang-tyylin pitkää 85 liikkeen liikesarjaa, joka on jaettu viiteen eri osaan liikesarjan opettelun helpottamiseksi.
Näytä lisääAlussa harjoittelija liikkuu jäykästi eikä kykene rentoutumaan. Myöhemmin rentouminen lisääntyy ja qi pääsee kulkemaan vapaammin. Liikkeisiin alkaa muodostua sisäistä voimaa – joka voidaan ottaa käyttöön myös itsepuolustus- ja taistelutekniikoissa. Yang-taijissa kuitenkin keskitytään tutkimaan omaa kehoa ja mieltä, eikä seuramme Yang-taijin opetuksessa korosteta kamppailua muuta kuin ihmisen elämänpituisena kamppailuna omaa itseään vastaan.
Liikesarjat luovat pohjan pariharjoittelulle, jossa korostetaan pikemminkin yhteistyötä kuin kilpailua. Pariharjoittelun kantavana ajatuksena on, että yhdessä harjoittelemalla voimme auttaa toinen toistamme etenemään.
Kaikki taijin ”salaisuudet” löytyvät liikesarjaharjoittelun avulla ja pariharjoituksilla ne voidaan todentaa ja tarkistaa. Historian saatossa taijihin on otettu mukaan myös siihen alunperin kuulumattomia qigong- ja meditaatioharjoituksia, mm. zhan zhuang-seisontameditaatiota. Näistä voi olla hyötyä harjoittelussa, mutta ne eivät ole välttämättömiä taijissa edistymisen kannalta.
Miksi hitaasti?
Taijin liikesarjaa tehtäessä hitaasti ja rauhallisesti liikkuminen ei ole itsetarkoituksellista. Hitaasti liikkuminen rauhoittaa ja herkistää havainnoimaan kehoa ja liikkumista uudella tavalla sekä mahdollistaa vähitellen koko kehon liikkeen yhtenäistämisen.
Näytä lisääLiikesarjaharjoittelun osalta tulee ymmärtää se seikka, että vaikka liikesarjan ulkoinen olemus ei juurikaan muutu harjoittelun edetessä, niin sen sisältö muuttuu paljonkin. Alussa harjoitellaan ulkoista liikettä ja kehon koordinoitua liikkumista, myöhemmin alkaa sisäinen (energia) harjoittelu, joka etenee myöhemmin mielen harjoitukseksi, kaikki tämä saman liikesarjan puitteissa.


Parin kanssa harjoittelu
Kahden henkilön tuishou-pariharjoitus alkaa paikallaan tehdyistä yhden käden työnnöistä: harjoittelijoiden kädet koskettavat ja toinen parista rauhallisesti työntää toisen kättä (“hyökkää”) ja toinen puolestaan ohjaa työnnön sivuun ja tämän jälkeen vuorostaan “hyökkää”.
Näytä lisääTarkoitus on pitää liike yhtenäisenä ja katkeamattomana liikesarjan periaatteiden mukaan. Yhden käden työntöharjoituksesta jatketaan kahden käden harjoitukseen, jossa aletaan myöhemmin käyttää myös liikkuvaa askelta. Perusteiden hiouduttua näissä kiinteissä, ennaltasovituissa harjoituksissa siirrytään vapaaseen tuishouhun, jossa yleensä hyökkäävä osapuoli käyttää voimaa ja vastaanottava osapuoli pyrkii selviytymään siitä taijin keinoin.
Uusi harrastus vai elämäntapa?
Taijin harjoittelu on rentouttavaa ja samalla keskittymiskykyä kehittävää. Se tukee arjen stressin hallintaa ja tekee sinusta rennomman ja maanläheisemmän ihmisen. Taiji auttaa purkamaan paineita ja pääsemään käsiksi kehon ja mielen syvempiin kerroksiin. Monet seuramme harrastajista ottavat taijin harjoittelun tosissaan, mutta sinä rakennat oman harjoituspolkusi: harjoittelu Baji ry:ssä on hauska ja energisoiva tapa ylläpitää ja kehittää kehon, mielen ja hengen terveyttä.


Taijin symboli: Taijitu, tai Yin-Yang
“Vastakohtaiset voimat täydentävät toisiaan keskinäisessä tasapainossaan”

Yang-taiji on erinomainen väline kehotietoisuuden lisäämiseen, kehon vahvistamiseen ja kuntouttamiseen sekä mielen rauhoittamiseen.
Tämän vuoksi sen harjoittelusta hyötyy kuka tahansa ikään ja kuntoon katsomatta. Moni on jo saanut helpotusta vanhoihin urheiluvammoihin Yang-taijin avulla. Pitkään kamppailulajeja harrastaneille yang on hyvä tapa syventää muualla opittuja taitoja ja osaamista.
Tutustu lajiin
Taijin harjoittelusta
Taijin harjoittelu perustuu kahteen "tukipilariin", liikesarja- ja pariharjoitteluun. Kaikki taijin "salaisuudet" löytyvät liikesarjaharjoittelun avulla ja pariharjoituksilla ne voidaan todentaa ja tarkistaa. Liikesarjat Liikesarjat muodostuvat saumattomasti toisiinsa...
Pidä mieli kurissa
Yang-taiji lisää ymmärrystä kehon toiminnasta, tuo itseluottamusta ja tasapainoa. Se tarjoaa kiehtovan työkalun, liikemeditaatio-menetelmän, jolla tutkailla oman kehon ja mielen yhteistoimintaa liikkeessä.
