Valjasta tahdonvoimasi

Yksinkertainen, mutta voimakas xingyi on yksi kaikkein vanhimmista kiinalaisista kamppailulajeista. Miltei tuhatvuotisen historiansa kuluessa xingyi on ollut monien kuuluisien kamppailijoiden suosima lähitaistelumuoto helposti opittavien tekniikoiden sekä käytännönläheisen, täysin kamppailuun suunnatun tahdonvoiman ja kehonliikkeen yhdistävien harjoitusten vuoksi.

Xingyiquan (kiinaksi: 形意拳, pīnyīn: Xíng Yì Quán) tai lyhyesti xingyi, lukeutuu yhdeksi kiinalaisista sisäisistä taistelulajeista ja samalla myös vanhimmaksi kaikista näistä kolmesta. Se on tunnettu hyvin suoraviivaisen pelkistetyistä, räjähtävistä ja agressiivisista tekniikoistaan.

Näytä lisää

Xingyiquan käännetään usein “Muodon ja intention nyrkiksi”. Tällä nimellä viitataan lajin yksinkertaisiin, mutta nopeasti käytännössä hyödynnettäviin keho-mieli -yhteyttä tehostaviin harjoituksiin. Erilaisia harjoituksia ei ole paljoa, mutta niitä hiotaan erittäin yksityiskohtaisesti niin tekniseen suoritukseen kuin siihen oleellisesti kuuluvaan mielen kohdentamiseen keskittyen.

Xingyi jaoitellaan yleensä kolmeen eri pääkoulukuntaan: Shanxi-, Hebei- ja Henan-kouluihin. Baji Ry:ssä opetettava xingyi kuuluu Hebei-koulukuntaan, joka on laajimmalle levinnyt tyylisuunta. Hebei-tyylissä on ominaista aloittaa harjoittelu painottamalla fyysisempiä harjoituksia keskittymisharjoituksien lisäksi, kun taas esimerkiksi Shanxi aloittaa oikeanlaisen rentouden opettelusta ennen käytännön harjoitteita.

Jykevyys voiman lähteenä

Kaikkein tyypillisin ja kuuluisin harjoite xingyissä on san ti, staattinen, niin sanottu ”seisontaharjoitus”. San tissä ylläpidetään matalaa asentoa toinen kämmenistä suunnattuna eteenpäin, toinen alas. Asennon ylläpitäminen pitkiä aikoja vahvistaa aluksi harjoittelijan lihaksistoa, myöhemmin opettaa lihasten yhteistoimintaa asennon pitämiseksi. Se kehittää harjoittelijalle jykevyyttä, jota muinaiset kiinalaiset kamppailijat kutsuivat nimellä ”juurtumistaito”. Vahva juurtuminen onkin perusta xingyin periksiantamattomaan voimaan.

Armoton eteneminen

Harjoittelijan omaksuessa vahvan ”juurtumistaidon” aletaan xingyissä liike kerrallaan tuomaan tätä jykevyyttä tekniikoiden tueksi. Tämä aloitetaan käymällä läpi kokoelmaa yksinkertaisia ja aggressiivisia kamppailuliikkeitä, niin kutsuttua ”Viiden elementin” järjestelmää. Yksinkertaisesta toistosta huolimatta joka metodin yksityiskohtiin perehdytään tarkkaan ja kärsivällisesti, kunnes kaikki on yhtä järkkymätöntä ja periksiantamatonta liikettä. Liikkeet mukailevat erilaisia kaato-, hyökkäys- ja puolustusyhdistelmiä, joissa kaikissa painottuu armottomuus ja tehokkuus.

Xingyin historia

Legendojen mukaan xingyiquanin on kehittänyt kenraali Yue Fei (1103–1142) Song Dynastian aikoihin (960–1279). Yue on laajalti tunnettu patrioottina ja kansallissankarina, joka opetti kehittämäänsä lajia upseereilleen.

Modernin xingyin kehittäjänä pidetään historiallisesti Li Luonengia (1807–1888), joka muokkasi xingyiquanin Dai-perheen Xin Yi Liu He Quan t-yylisuunnasta.

VIDEOT

[Youtube_Channel_Gallery feed=”playlist” user=”PLGFTDli6GQ1PlRsw8ySF-4aXaI1-3W2QD” key=”AIzaSyDOf6OjyLEFFyc05tL1yMIH4OeqDWUcBhs” maxitems=”9″ thumb_columns_ld=”3″ title=”1″]

Xingyin harjoittelu ei vaadi aiempaa kokemusta kamppailulajeista. Harjoittelutapamme ottaa huomioon kaikenikäiset ja taustaiset henkilöt. Harjoittelussa huomioidaan jokaisen yksilön vahvuudet ja kehittämiskohteet. Jos sinulla on liikkumista haittaavia vaivoja tai vammoja, niistä on hyvä keskustella vetäjiemme kanssa ennen harjoittelun aloittamista.

”Xingyi on antanut minulle työkaluja parantaa itseäni kokonaisvaltaisesti: fyysisesti, henkisesti ja sosiaalisesti. Kamppailulajit elämäntapana antaa minulle itseluottamusta kohdata jokainen päivä sellaisena kun se tulee.”

– Joonas

Xingyi artikkeleita

Ei tuloksia

Hakemaasi sivua ei löytynyt. Yritä muuttaa hakuasi, tai käytä yläpuolella olevaa navigointia löytääksesi kirjoituksen.

Ylitä rajasi

Tutustu kursseihin